Letní dětská rekreační akce SuperTramp - 1. turnus

Termín: 12. července - 24. července 2014


Zvláštní zpravodajství

Tolik očekávané střihové video konečně spatřilo světlo světa a je možno jej shlédnout na YouTube na adrese: http://youtu.be/-UZyl0F4-R8. Jako bonus jsme přidali záznam heroického výkonu oddílového vedoucího Vendy při hře "Kolíky": http://youtu.be/QyVD4rt0KRo.
Dále bychom rádi učinili jasno v diskuzích ohledně hudebního tělesa, zjevivšího se na našem táboře. Měli jsme to štěstí, že nás navštívil legendární blues band z Balda Hill, jehož unikátní foto je níže. Zvukový záznam se zatím bohužel nedochoval.

Buca Blues Band

   

Vážení rodiče,
děkujeme Vám za důvěru, kterou jste nám projevili tím, že jste poslali Vaše děti na náš tábor. Neměli jsme žádný vážnější problém s jejich chováním ani vystupováním vůči sobě navzájem i dospělým. V průběhu tábora vytvořili velcí i malí táborníci, a to i ti, kteří byli na táboře zcela poprvé, dobrý kolektiv, aktivně a s nadšením se zapojovali do táborového programu, vzájemně se respektovali a podporovali.

Dále bychom Vás chtěli informovat, že jsme na těchto stránkách zřídili diskuzní fórum (vstup ZDE »). Chceme využít tento způsob komunikace k tomu, abyste nám napsali Váš názor na tábor SuperTramp, protože stále je co zlepšovat :)

Velký dík patří samozřejmě i našemu výchovnému, hospodářskému i zdravotnímu personálu, bez jejichž obětavé práce a vysokému fyzickému i psychickému nasazení bychom se jen těžko obešli.

L. Ministr

P.S.: Česká pošta nám ještě doručila korespondenci pro Kryštofa Borovičku, Amálku Hlínovou a Barču s Kačkou Jičínských. S rodiči se domluvíme, kde a jak ji bude možno po našem návratu z 2. turnusu vyzvednout.

Denní zpráva - čtvrtek 24.7.2014

Zpráva hlavního vedoucího

Je tu poslední táborové ráno. Kapky děště jako by chtěly umocnit atmosféru loučení, která se každým okamžikem nezadržitelně blíží. Po snídani jsme po sobě uklidili tábor a začali se chystat na příjezd autobusů, které nás odvezou zpět domů. Ještě poslední pohled mezi stromy, poslední objetí a slib, že se tu příště určitě všichni sejdeme. A pak už jen šťastnou cestu a za rok nashledanou...

Závěrečná zdravotní zpráva

Během celé rekreační akce nebyly z hlediska zdravotního, hygienického ani epidemiologického zaznamenány žádné významné negativní události. Nemocnost a nezbytnost lékařského vyšetření byly minimální, hospitalizace ani dřívější ukončení pobytu z důvodu úrazu či nemoci nebyly potřeba, nebyly indikovány infekční onemocnění, žádný stav si nevyžádal karanténní opatření.
Z hlediska zdravotního režim, program i strava odpovídaly věku s stavu dětí, akce beze zbytku splnila svou zotavovací funkci a nebyly zaznamenány žádná pochybení v hygienických předpisech a normách. Tyto závěry potvrdila i řádná kontrola hygienické stanice.
Prosíme rodiče, jejichž děti byly po dobu rekreace napadeny klíštětem (podrobnosti uvedeny v lékařské zprávě), aby těmto věnovaly zvýšenou pozornost a vyhnuli se tak případným vážnějším komplikacím.

Denní zpráva - středa 23.7.2014

Aktuálně počasí na táboře

Polojasno až skoro zataženo
Teplota: 23 °C
Rychlost větru: 10 m/s
Pocitová teplota: 22.5 °C
Vlhkost: 50%
Dohlednost: 30 km
Východ slunce: 05:13
Západ slunce: 20:49
Spodní základny oblačnosti: 5/8 1290 m
Čas měření: 11:00 UTC

Jídelníček

Snídaně: chléb se šunkou a sýrem
Svačina: ovoce
Oběd: zelná polévka;
        1) těstoviny se sýrovou omáčkou, 2) pečené kuře, rýže
Svačina: chléb s pomazánkovým máslem
Večeře: nudle s mákem

Zpráva hlavního vedoucího

A máme před sebou poslední táborový den. Počasí je velmi příjemné, takže celodenní nabitý program zahajujeme hrou "Kolíky". Odpoledne je ve znamení míčových klání, jejichž součástí je vyhlášení velkého fotbalového zápasu. No a po svačině čeká táborníky první znamení blížícího se konce naší společné téměř dvoutýdenní cesty - balení. Ovšem na smutek ještě není čas, před námi je poslední nástup s promítáním střihového videa z celého tábora, rozlučková diskotéka a hlavně dlouho a netrpělivě očekávaná stezka odvahy...

Denní zpráva - úterý 22.7.2014

Aktuálně počasí na táboře

Polojasno až skoro zataženo
Teplota: 24 °C
Rychlost větru: 8 m/s
Pocitová teplota: 23.6 °C
Vlhkost: 55%
Dohlednost: 30 km
Východ slunce: 05:12
Západ slunce: 20:50
Spodní základny oblačnosti: 3/8 960 m, 6/8 6000 m
Čas měření: 14:00 UTC

Jídelníček

Snídaně: rohlík se sýrovošunkovou pěnou
Svačina: ovoce
Oběd: kuřecí vývar se zeleninou a těstovinou;
        1) jarní nádivka s uzeným masem, šťouchaný brambor se slaninou a petrželkou,
        2) znojemská pečeně, rýže
Svačina: perník
Večeře: zapečené těstoviny se špenátem

Zpráva hlavního vedoucího

Úterní ráno nás zastihlo ve výtečné náladě i kondici. Dopoledne měli táborníci za úkol pokořit sedm nejvyšších hor světa v zábavně - sportovní hře "Dobývání velehor". Po poledním klidu vyrazily oddíly 5, 6, 11, 12 a 15 na putování s MetRixem prověřit své schopnosti při střelbě z luku, kuše, vzduchovky či airsoftové pistole. No a večer přišel čas táborového ohňe, zpívání a opékání. Pravá trampská romantika pod nebem plným hvězd se všem moc líbila a vzpomínka na ni zůstane v každém z nás jistě ještě hodně dlouho...

Denní zpráva - pondělí 21.7.2014

Aktuálně počasí na táboře

Oblačno až zataženo
Teplota: 26 °C
Rychlost větru: 9 m/s
Pocitová teplota: 27.4 °C
Vlhkost: 65%
Dohlednost: 18 km
Východ slunce: 05:11
Západ slunce: 20:51
Spodní základny oblačnosti: 1/8 900 m, 3/8 990 m
Čas měření: 12:00 UTC

Jídelníček

Snídaně: rohlík, máslo, marmeláda
Svačina: ovoce
Oběd: bramboračka;
        1) vídeňský párek, bramborová kaše, 2) hovězí štěpánská pečeně, rýže
Svačina: chléb s rybí pomazánkou
Večeře: milánské špagety

Zpráva hlavního vedoucího

Začátek týdne byl ve znamení očekávané změny počasí. Předpovědi jasně ukazovaly na blížící se bouřkovou hrozbu, takže bylo potřeba operativně přispůsobit i celodenní program. Dopoledne jsme uklidili celý tábor od papírků a jiných nečistot, které nám popadaly z kapes během našich her a ještě před obědem se nám podařilo udělat pořádek i na srubech. Během poledního klidu se vyplnily prognózy táborových rosniček a pršelo až do večera, čímž se ovšem nádherně pročistil a provoněl vzduch. Děti zůstaly na srubech, kde jim vedoucí rozdali trička a fixy na textil a každý měl nakreslit svou vizi táborového loga pro rok 2015. No a hned poté se z této obyčejné textilie stává vzpomínkový suvenýr, vyzdobený podpisy těch nejbližších či vzkazy nebo obrázky na památku... Zároveň se oddíly střídaly v kinosále na zkouškách a předkolech na večerní "Karaoke show". Do finále se probojovalo 15 účinkujících, kteří za nadšeného aplaudování a povzbuzování diváků svedli boj o 5 vítězných a oceněných míst.

Denní zpráva - neděle 20.7.2014

Aktuálně počasí na táboře

Jasno
Teplota: 22 °C
Rychlost větru: 9 m/s
Pocitová teplota: 21.2 °C
Vlhkost: 69%
Dohlednost: 20 km
Východ slunce: 05:10
Západ slunce: 20:52
Spodní základny oblačnosti: 2/8 6000 m
Čas měření: 07:00 UTC

Jídelníček

Snídaně: chléb, šunková pěna
Svačina: ovoce, zelenina
Oběd: hovězí vývar s drobením;
        1) rýžový nákyp se švestkami, 2) zapečené těstoviny se šunkou a vejcem
Svačina: mléčný krém, rohlík
Večeře: vepřové na kmíně, těstoviny

Zpráva hlavního vedoucího

Dnes jsme našim táborníkům připravili skutečný víkendový relax. Ráno bez rozcvičky a budíček o hodinu déle odstartovaly nedělní den plný odpočinkových her, pohody a zážitků. Dopoledne jsme si v příjemném lesním stínu zahráli "Bingo" o nanuky. Po obědě následovalo další kolo celotáborové vodní bitvy s balónky a oddíl č. 16 vyrazil na putování s MatRixem. Večer nás čekala návštěva Las Vegas a nefalšovaného hráčského doupěte ve hře "Casino". Děti hrály ruletu, black jack, kostky, karty, byl pro ně připraven rautový stůl a u herních stolů nemilosrdní a neúplatní krupiéři. Všichni se moc bavili a vyhrané fazole budou maminky možná po kapsách nacházet ještě doma. :)

Denní zpráva - sobota 19.7.2014

Aktuálně počasí na táboře

Jasno až polojasno
Teplota: 26 °C
Rychlost větru: 3 m/s
Pocitová teplota: 27.2 °C
Vlhkost: 44%
Dohlednost: 25 km
Východ slunce: 05:08
Západ slunce: 20:53
Spodní základny oblačnosti: 4/8 1500 m
Čas měření: 14:00 UTC

Jídelníček

Snídaně: povidlové koláče
Svačina: ovoce
Oběd: uzená polévka s hráškem a rýží;
        1) kuřecí játra na bazalce, rýže, 2) zapečené rybí filé se sýrem, brambor
Svačina: rohlík, tavený sýr
Večeře: svíčková na smetaně, brusinky, citron, houskový knedlík

Zpráva hlavního vedoucího

I dnes je teplé ráno a nebe bez mráčku předzvěstí horkého dne. Proto se hned po snídani sešel celý tábor na hřišti zahrát si "Hry bez hranic", dokud bude teplota vzduchu alespoň trochu přijatelná. No a když už nám vedro ubíralo příliš mnoho sil, vypukla další velice oblíbená vodní vřava s naprosto jednoznačným výsledkem. Na nikom nezůstala suchá ani nit. :)
Odpoledne vyrazil 13. oddíl na zážitkovou hru "MetRix" a zbytek tábora se chystal na večerní karneval. Na tomto místě je nutno opět pochválit skvělou práci našeho kuchyňského týmu - k večeři byla úžasná svíčková na smetaně, všechny děti podaly neskutečný výkon (např. oddíl č. 16 spořádal dohromady bezmála 80 knedlíků - počítáno bez vedoucího!), takže když vypukl rej masek, chvíli trvalo, než se všichni dostali do taneční kondice...

Denní zpráva - pátek 18.7.2014

Aktuálně počasí na táboře

Skoro jasno až oblačno
Teplota: 25 °C
Rychlost větru: 2 m/s
Pocitová teplota: 25.8 °C
Vlhkost: 48%
Dohlednost: 35 km
Východ slunce: 05:07
Západ slunce: 20:54
Spodní základny oblačnosti: 1/8 990 m, 6/8 3600 m
Čas měření: 14:00 UTC

Jídelníček

Snídaně: rohlík s máslem a taveným sýrem nebo marmeládou
Svačina: ovoce
Oběd + Svačina: balíček na celodenní výlet (kuřecí řízek, chléb, cereální tyčinka Corny, pití)
Večeře: sekaná pečeně, bramborová kaše

Zpráva hlavního vedoucího

Jitřenka na nebi pod náporem vycházejících slunečních paprsků ještě pořádně nevybledla, když kuchyňský personál v plné síle spěšně chystal snídani, balil řízky a přepočítával balíčky se svačinou. Dnes náš tábor totiž vyráží na celodednní výlet do krásného historického města Polička. Tam jsou v plánu dlouho očekávané nákupy, návštěva místní plovárny a cestou zpět do tábora překvapení v podobě rybolovu. Děti už mají po snídani, autobusy čekají pod táborem, můžeme vyrazit... Šťastnou cestu :)
No a na to, jak jsme si celý den užívali, se můžete podívat v naší fotogalerii...

Denní zpráva - čtvrtek 17.7.2014

Aktuálně počasí na táboře

Skoro zataženo
Teplota: 22 °C
Rychlost větru: 3 m/s
Pocitová teplota: 21.7 °C
Vlhkost: 49%
Dohlednost: 30 km
Východ slunce: 05:06
Západ slunce: 20:55
Spodní základny oblačnosti: 1/8 990 m, 6/8 3600 m
Čas měření: 14:00 UTC

Jídelníček

Snídaně: rohlík, paštiková pomazánka
Svačina: ovoce
Oběd: čočková polévka;
        1) maďarské lečo s klobásou a vejci, chléb, 2) uzené maso se špenátem, brambor
Svačina: kobliha
Večeře: rizoto s kuřecím masem a sýrem, rajče

Zpráva hlavního vedoucího

A opět to bylo sluníčko, kdo hrál hlavní roli při probouzení se do dalšího krásného dne. Předpověď slibovala horký den, takže jsme tomu přispůsobili i celodenní táborový program. Jelikož jeho hlavním cílem byla odpolední branná hra, trávily oddíly až do oběda jednoduchými relaxačními hrami.
Odpoledne pak vypuklo velké sportovní klání. Trojice či čtvěřice dětí postupně vyrážely na trať okolo tábora a cestou plnily branné úkoly: prolézání lana, hod granátem na cíl, odhad vzdálenosti, šplh po laně do svahu a velice atraktivní střelba ze vzduchovky. Všichni se moc snažili, takže výsledky byly více než rekordní. V cíli na každého sportovce čekala velikánská kobliha ke svačině a po ní sprchování.
Navečer nás bohužel nepříjemně překvapila dešťová přeháňka, kvůli které jsme byli nuceni odložit plánovaný táborák. Táborníci dostali na výběr kino nebo osobní volno, ty nejmenší potěšilo vystoupení profesionální kapely. A pak už honem do postýlek a pořádně se vyspat na celodenní výlet...

Denní zpráva - středa 16.7.2014

Aktuálně počasí na táboře

Jasno až polojasno
Teplota: 25 °C
Rychlost větru: 4 m/s
Pocitová teplota: 25.5 °C
Vlhkost: 39%
Dohlednost: 40 km
Východ slunce: 05:05
Západ slunce: 20:56
Spodní základny oblačnosti: 2/8 1500 m
Čas měření: 14:00 UTC

Jídelníček

Snídaně: chléb s máslem a se šunkou
Svačina: ovoce
Oběd: česneková polévka s krutony;
        1) srbské žebírko, rýže, 2) bramborový guláš, chléb
Svačina: chléb s vajíčkovou pomazánkou
Večeře: krupicová kaše

Zdravotní zpráva

Děti do všech soutěží vstupují s velkým elánem a zaujetím, a tak se občas objeví nějaký šrám. Oddíloví vedoucí musejí zápal táborníků chvílemi trochu mírnit. S rodiči ošetřených dětí jsme se samozřejmě již spojili a informovali je o zdravotním stavu jejich ratolestí, které se již opět plně zapojili do táborového dění a spolu s ostatními si užívají kolektivních radovánek.

Zpráva hlavního vedoucího

Pátý táborový den se sluníčko opět vyznamenalo a již od samotného rána se na nás usmívalo tak, že se oddíly se svými programy hned po rozcvičce a snídani uchýlily do chladivého stínu lesa. Po poledním klidu jsme se osvěžili parádní vodní bitvou, kdy útočná formace dětí vyzbrojená vodními granáty na hlavu porazila rotu vedoucích, kteří i přes vybavení těžkou kbelíkovou technikou nedostali nejmenší šanci uhájit své obranné pozice.
Po svačině následoval odpočinkový program opět v příjemném chládku lesa - děti i vedoucí nabírali síly na večerní celotáborovou hru "Člověče nezlob se", ve které kombinace nadšení, sportovních výkonů a hráčského štěstí přivedla k vítězství nejprve děvčata z 15. oddílu a podruhé dokonce naše nejmladší chlapce.
Na závěr pro Vás máme trochu netradiční zprávu od všech našich táborníků:
--../-../.-./.-/...-/../--/.//...-/..././----/-./-.--//.-./---/-../../-.-././//--/.-/--/.//...-/.-/...//.-./.-/-../../// :)

Denní zpráva - úterý 15.7.2014

Aktuálně počasí na táboře

Jasno až polojasno
Teplota: 24 °C
Rychlost větru: 3 m/s
Pocitová teplota: 24.4 °C
Vlhkost: 50%
Dohlednost: 40 km
Východ slunce: 05:04
Západ slunce: 20:57
Spodní základny oblačnosti: 4/8 1080 m
Čas měření: 14:00 UTC

Jídelníček

Snídaně: chléb s medovým máslem
Svačina: ovoce
Oběd: hovězí vývar s drobením;
        1) vepřová pečeně se zelím, houskový knedlík, 2) žemlovka s tvarohem a jablky
Svačina: chléb s tvarohovou pomazánkou
Večeře: mleté kuličky s rajskou omáčkou, těstoviny

Zpráva hlavního vedoucího

Dnes nám počasí opravdu neobyčejně přálo. Od samého rána svítilo sluníčko, které se jen čas od času schovalo za malý mráček. Beze zbytku jsme využili této příznivé situace a celé dopoledne strávili na hřišti honbou za pirátským pokladem. Děti měly za úkol získat a vyluštit několik tajemných zpráv a indícií vedoucích k bohaté odměně v podobě poukázek do táborového kiosku. Zároveň se dozvěděly něco o původu a smyslu Morseovy abecedy, která byla ve hře rovněž použita.
Po obědě a poledním klidu jsme vyrazili do lesa, kde byla v příjemném chládku připravena atrakce v podobě lanové dráhy pro malé i velké. Pod vedením zkušeného instruktora si táborníci vyzkoušeli svou sílu, zručnost a odvahu. Všichni byli skvělí a při této vcelku náročné disciplíně obstáli a dobře se pobavili.
Navečer se ještě stihli všichni vyřádit při míčových hrách a turnajích v přehazované, házené a vybíjené. Vysoké nasazení hráčů a nadšené fandění diváků bylo slyšet pěkně daleko, takže když se celý tábor nedlouho po večerní hygieně a večerce ponořil do klidného a spokojeného ticha, mohla sova ze stromu odvedle konečně opustit svůj úkryt hluboko v dutině stromu a vydat se na svůj obvyklý noční lov...

Denní zpráva - pondělí 14.7.2014

Aktuálně počasí na táboře

Oblačno až skoro zataženo, občas přeháňky
Teplota: 22 °C
Rychlost větru: 4 m/s
Pocitová teplota: 21.4 °C
Vlhkost: 55%
Dohlednost: 40 km
Východ slunce: 05:03
Západ slunce: 20:58
Spodní základny oblačnosti: 4/8 1080 m, 3/8 2400 m
Čas měření: 14:00 UTC

Jídelníček

Snídaně: koláč s tvarohem a povidly
Svačina: ovoce, zelenina
Oběd: zeleninová polévka;
        1) restovaná čočka s párkem, okurka, 2) koprová omáčka s vejcem, brambor
Svačina: ovocný jogurt, rohlík
Večeře: Francouzské brambory, rajče

Zpráva hlavního vedoucího

Dnešní den se poměrně vydařil, až na počasí, které s námi hráje aprílovou hru. Chvíli prší, chvíli svítí slunce, chvíli obojí...
Ráno jsme odstartovali společnou táborovou rozcvičkou a hned po snídani vyrazili do lesa. Dopolední společná hra byla zaměřena na ekologickou notu; táborníci se učili poznávat, co do lesa nepatří. Šli jsme po vyznačené trase a děti měly za úkol najít a zapamatovat si předměty, které v přírodě nemají co dělat. Zvítězila skupina děvčat z 12. oddílu se znamenitým výsledkem 35 ze 40.
Ode dneška máme možnost vybrat si oběd ze dvou jídel, tak si každý může dát, na co má chuť. Všem táborníkům chutná, personál kuchyně sklízí jednu pochvalu za druhou, takže pan šéfkuchař září jako sluníčko. :)
Odpoledne bylo vyplněno sportem a soutěžemi v oddílech. Nejmladší děti stavěly v lese přístřešky pro skřítky, ti starší si upevňovali vzájemné vztahy při hře "Běh důvěry" a "Kruh důvěry", kdy se musí spolehnout jeden na druhého. Něchyběly ani míčové hry, jako vybíjená nebo přehazovaná. Během odpoledne se celý tábor vysprchoval.
Po večeři a večerním nástupu nás déšť zahnal do kina na velice pěkný film Rio.
Všichni táborníci jsou prima a já jsem moc rád, že se nám zde tvoří bezva kolektiv bez rozdílu věku. :)

Denní zpráva - neděle 13.7.2014

Aktuálně počasí na táboře

Oblačno až zataženo
Teplota: 20 °C
Rychlost větru: 7 m/s
Pocitová teplota: 18.4 °C
Vlhkost: 49%
Dohlednost: 40 km
Východ slunce: 05:02
Západ slunce: 20:59
Spodní základny oblačnosti: 6/8 1350 m
Čas měření: 13:00 UTC

Jídelníček

Snídaně: chléb s máslem a strouhaným sýrem
Svačina: broskev
Oběd: kuřecí polévka s nudlemi, kuře na paprice, těstoviny
Svačina: perník
Večeře: kuřecí rizoto se zeleninou

Zpráva hlavního vedoucího

Do dnešního zpočátku slunečního dne nás provázel hudební budíček, aby se nám lépe vstávalo. Po snídani si oddíly vybraly své táborové názvy a vytvořily oddílové vlajky. Po dobrém obědě a poledním klidu jsme vyrazili na hřiště, kde jsme hráli akční hru "Kolíky". O vítězi této hry se dlouho vedly diskuze, z čehož vyplývá, že určitě vyhráli všichni :).
Po večeři a slavnostním zahajovacím nástupu začala první táborová diskotéka, kterou někteří tanečníci obohatili úspěšnými tanečními kreacemi a ani náš rekondiční oddíl nezůstal v ničem pozadu. Mírně jsme prodloužili večerku a šli spát s očekáváním dalšího zajímavého dne...
Všichni jsme zdrávi a nikdo si nestýská... :)

Denní zpráva - sobota 12.7.2014

Jídelníček

Svačina: pečivo se šunkovou pomazánkou
Večeře: Vepřový guláš, houskový knedlík

Zpráva hlavního vedoucího

Vážení rodiče,
po příjezdu jsme děti rozdělili do oddílů, spolu s jejich vedoucími jsme je ubytovali, seznámili s táborem a všichni jsme bez problémů prošli zdravotním filtrem. Tím bylo učiněno zadost nezáživným, leč nutným formalitám a po večeři jsme se už mohli věnovat seznamovacím hrám a sportu.
Večer nám rychle utekl, a tak po večerní hygieně jsou všechny děti v postelích a už spí.

Za celý kolektiv tábora SuperTramp bychom Vám chtěli ještě jednou poděkovat za spolupráci při odjezdu autobusů.

Ministr - hlasovací a konferenční systémy, zvuková a osvětlovací technika Folková skupina Pouta Pardubice